193 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU
TOPLAMA YAPILMAYAN HALLER
Madde 86 :
Aşağıda belirtilen gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmez.
1. Tam Mükellefiyette;
a) Gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar, bu kanunun 75 inci maddesinin (15) ve (16) numaralı bentlerinde yazılı menkul sermaye iratları, kazanç ve iratların istisna hadleri içinde kalan kısmı.
b) Tek işverendan alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler ( birden fazla işverenden ücret almakla beraber, birden fazla işverenden aldıkları ücretlerinin toplamı, 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan mükelleflerin, tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretleri dahil)
c) Vergiye tabi gelir toplamının [ (a) ve (b) bentlerinde belirtilenler hariç] 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması koşuluyla, Türkiye'de tevkifata tabi tutulmuş olan; birden fazla işverenden elde edilen ücretler, menkul sermaye iratları ve gayrimenkul sermaye iratları.
d) Bir takvim yılı içinde elde edilen ve toplamı 1.400-TL'yi aşmayan, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları.
2. Dar Mükellefiyette;
tamamı Türkiye'de tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan, ücretler, serbest meslek kazançları, menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlar.
--------
Bu kısımdan sonrakiler şahsi açıklamalarımdır;
Yukarıdan görüleceği üzere 86-1/a'ya göre
Gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar,
Madde53'e göre "54 üncü madde de yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşından küçük ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tespit olunarak vergilendirilir." anlaşılacağı üzere 53 üncü maddedeki sınırı aşmayanlar beyanname vermeyecekler, başkaca bildirim yapmaları gereken gelirleri olsa bile bu gelirlerini beyannameye dahil etmeyecekler.
bu kanunun 75 inci maddesinin (15) ve (16) numaralı bentlerinde yazılı menkul sermaye iratları
15. Tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile sigorta ve emeklilik şirketleri tarafından;
a) On yıldan az süreyle prim veya aidat ödeyerek ayrılanlara ödenen irat tutarları,
b) On yıl süreyle prim veya aidat ödeyerek ayrılanlar ile vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara ödenen irat tutarları.
16. Bireysel emeklilik sisteminden;
a) On yıldan az süreyle katkı payı ödeyerek ayrılanlar ile bu süre içinde kısmen ödeme alanlara yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarı (28/3/2001 tarihli ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamında bireysel emeklilik hesabına yapılan Devlet katkılarının ödemeye konu olan kısımlarına isabet eden irat tutarı dahil.),
b) On yıl süreyle katkı payı ödemiş olmakla birlikte emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanlar ile bu süre içinde kısmen ödeme alanlara yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarı (4632 sayılı Kanun kapsamında bireysel emeklilik hesabına yapılan Devlet katkılarının ödemeye konu olan kısımlarına isabet eden irat tutarı dahil.),
c) Emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarı (4632 sayılı Kanun kapsamında bireysel emeklilik hesabına yapılan Devlet katkılarının ödemeye konu olan kısımlarına isabet eden irat tutarı dahil.)
kazanç ve iratların istisna hadleri içinde kalan kısmı.
Md.21'e göre "Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın (2014 yılı için) 3.300-TL Gelir Vergisinden müstesnadır....."
bu konuyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığının Taslak Sirküsüne http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/eski/gelirvergisisirkutaslak17052013.htm linkinden ulaşıp inceleyebilirsiniz. ayrıca istisna ile ilgili 286 seri nolu tebliğ faydalı olacağı kanısındayım http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=fpuLNI2A3focY0EA&type=teblig
Tek işverendan alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler ( birden fazla işverenden ücret almakla beraber, birden fazla işverenden aldıkları ücretlerinin toplamı, 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan mükelleflerin, tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretleri dahil)
Gib in yayınlamış olduğu rehberde şöyle belirtilmiş, tutarlar tarafımdan güncellenmiştir. Şayet farklı tarihleri kontrol etmek istiyorsanız, Gelir Vergisi Kanunu 103. Md. bakabilirsiniz. Birden fazla işverenden ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Gelir Vergisi Kanununda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2014 yılı için bu tutar 27.000 TL’dir.) aşmayan mükelleflerin, tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir. Ancak, birden sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamı 27.000 TL’yi aşması durumunda, ücretlerin tamamı (ilk işverenden alınan ücrette dahil olmak üzere) yıllık beyannameye dahil edilecektir. Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenecektir.
Vergiye tabi gelir toplamının [ (a) ve (b) bentlerinde belirtilenler hariç] 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması koşuluyla, Türkiye'de tevkifata tabi tutulmuş olan; birden fazla işverenden elde edilen ücretler, menkul sermaye iratları ve gayrimenkul sermaye iratları.
Bu konuyla ilgili en güzel açıklamayı gelir vergisi kanunu 16 nolu sirkü ile detaylı olarak açıklanmıştır. https://www.alomaliye.com/gvk_sirkuler_16.htm
Bir takvim yılı içinde elde edilen ve toplamı 1.400-TL'yi aşmayan, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder