11 Kasım 2011 Cuma

SAKATLIK GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu 31. Madde (Sakatlık İndirimi) hakkında bilgi verilmiştir.

-Birinci Derece Sakat : Çalışma Gücünün asgari %80 ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı
-İkinci Derece Sakat: Çalışma gücünün asgari %60 ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı
-Üçüncü Derece Sakat : Çalışma gücünün asgari %40 ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı

Sakatlık İndirimi;

Birinci Derece Sakatlar İçin : 2011 yılı için 700-TL
İkinci Derece Sakatlar İçin : 2011 yılı için 350-TL
Üçüncü Derece Sakatlar İçin : 2011 yılı için 170-TL

Ayrıca 28/04/1981 tarihinde yayınlanan Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli İle Uygulanması Hakkında Yönetmelik 'te gerekli bilgiler yer alamaktadır.
Özet olarak yönetmelikte, Hizmet erbabı işverenden alacağı hizmet erbabı olduğunu gösterir bir belge ile Defterdarlık Gelir Müdürlükleri, Vergi Dairesi Müdürlükleri veya Mal müdürlüklerine dilekçe ile sakatlık indiriminden faydalanmak istediğini bir dilekçe ile başvuracak, müdürlükte bu kişiyi bir hastaneye sevk edip sakatlık raporu isteyecek ..

Ayrıca aşağıda görüldüğü üzere GVK. 89 uncu maddenin 3 . Fıkrasında aşağıdaki şekilde bir ibareyle Serbest Meslek Erbabı ve Basit Usulde vergilendirilenlerinde bundan yararlanması sağlanmıştır

3. Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen özürlülerin beyan edilen gelirlerine, 31 inci maddede yer alan esaslara göre hesaplanan yıllık indirim (Bu indirimden bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı ile hizmet erbabı (tevkifat matrahı dahil) da yararlanır.).



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder